Betul tuan-puan, Kanada bukan sahaja telah mengiktiraf ganja untuk kegunaan perubatan, malah untuk tujuan rekreasi juga. Tapi benarkah dengan legalisasi ini membuktikan yang marijuana berkesan untuk merawat penyakit?

Dalam bidang perubatan, kebiasaannya akan ada panduan untuk pemilihan rawatan bagi sesuatu penyakit. Panduan ini dipanggil sebagai CLINICAL PRACTICE GUIDELINE (CPG). Ia adalah satu dokumen yang ditulis oleh sekumpulan pakar dalam bidang bagi menilai bukti-bukti sedia ada tentang rawatan tersebut.

Pada bulan Febuari 2018, Canadian Family Physician telah mengeluarkan untuk para doktor mempeskrib marijuana bagi tujuan perubatan. Canggih kan? Sekiranya anda berminat, boleh baca dokumen tersebut di pautan ini:
http://www.cfp.ca/content/cfp/64/2/111.full.pdf

Sebelum saya tunjuk apa yang tertulis di dalam CPG tersebut, ingat beberapa perkara ini. Pertama, Kanada MENGIKTIRAF dan MELULUSKAN penggunaan marijuana untuk bidang perubatan. Kedua, dokumen ini disediakan oleh ahli-ahli profesional kesihatan di Kanada sendiri.

Jelas?

Berikut adalah beberapa ‘highlights’ dari dokumen tersebut:-

 1. “General recommendation: We recommend AGAINST use of medical cannabinoids for most medical conditions owing to lack of evidence of benefit and known harms (strong recommendation)”.¬† Penggunaan marijuana TIDAK DICADANGKAN bagi majoriti penyakit kerana KEKURANGAN BUKTI dan RISIKO.
 2. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan sakit akut.
 3. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan sakit kepala.
 4. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan kesakitan rheumatologi.
 5. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan kesakitan neuropathic.
 6. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan kesakitan disebabkan kanser/paliatif.
 7. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan loya dan muntah umum.
 8. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan loya dan muntah semasa mengandung.
 9.  TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan first-line dan second-line loya dan muntah akibat kemoterapi.
 10. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan penyakit spastik am.
 11. TIDAK DICADANGKAN untuk rawatan penyakit spastik akibat dari kecederaan saraf tunjang atau multiple sclerosis (MS).

Wah! Negara yang halalkan marijuana perubatan pun sebenarnya tak cadangkan penggunaannya! Jadi tak salahlah jika ada negara yang tak benarkan penggunannya. Kerana ia tidak terbukti secara saintifik berkesan seperti yang diwar-warkan.

Apa yang dicadangkan dalam CPG tersebut adalah menggunakan medical marijuana hanya sebagai RAWATAN TAMBAHAN dalam rawatan kesakitan neuropathic, kesakitan paliatif, loya dan muntah akibat kemoterapi dan spastik bagi pesakit MS atau yang cedera saraf tunjang sekiranya rawatan sedia ada tidak berkesan. Rujuk gambar yang di bawah.

Itu pun yang dicadangkan adalah penggunaan NABILONE atau NABIXIMOLS. Produk ini rasanya boleh didaftarkan di dalam Malaysia berasaskan akta sedia ada. CPG juga MENOLAK penggunaan marijuana dalam bentuk yang dihisap.

Kesimpulan yang ditulis dalam dokumen tersebut berbunyi begini:

“The evidence for medical cannabinoids is unfortunately sparse in many areas and very frequently downgraded by serious bias, limiting the ability to provide clear guidance. Overall, the PGC believed that medical cannabinoids are not recommended for most patients and conditions by far.”

Ia sama dengan pendirian majoriti ahli profesional kesihatan di sini. Bukti keberkesanan marijuana perubatan adalah tidak kuat dan ia tidak dicadangkan untuk majoriti pesakit atau penyakit setakat ini.

Dengarlah cakap pakar-pakar di Kanada jika tak mahu dengar cakap pakar di Malaysia.